lauantai 11. joulukuuta 2010

Suittet

Mä tarvittisin sellaaset. On erikoosta, nottoon tiänny kymmeniä vuasia, mitä suittet tarkoottaa. En parahalla taharollakaa osaa sanua, miton suittet suameksi. Non mun kiäles sellaaset, joirenka toinen pää on hevoosen suus ja toinen pää ojastajan käsis.

Sana tuloo varmahan suusta. Ei varmahan suihin sanasta. Uskon, notta sana on jollaki lailla epäälykseheni alakuperäänen sana. Voi ku tiätääs, miton suittet Suameksi. Ev voi eres kuuklettaa ku ei oo hajuakaa asiasta.

Mainittin omakohtaasen toivomuksen. Mun suupiälihin pitääs ratustaa suittet. Vois pysyä turpa rullalla ja turhanpäivääset höpinät kanttuurisnani.Vaikken tiärä miton suittet Suameksi, oon pitäny sellaasia tosi palio nyrkiisnäni.

Kylläntymisehen asti piti ajella hevoosella, vaikka toiset sai ajella 361 Valametilla Kyllon ollu vaikia lapsuus. Joku ikäkaveri ajeli setoorilla. Se setoori kyseli koko aijjan jotta tästäkö tästäkö. Valametti tuli peräs ja sanoo niin niin.

Vaikkon kaikki kakarani hevooshulluja, mulla meni ihannoonti kakkapullien tekijööhin iän ikuusesti. Hevoosen lihaa en silti syä koskaan. Sev verran on jääny kunniootusta.

4 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Luulisin, että ennen niitä kutsuttiin tosiaan suitsiksi. Nykyään olen kuullut sanottavan ohjaksiksi. "Ota ohjat"...

Heppahulluus tuppaa iskemään kohtauksittain vielä minullekin, vanhalle akalle. Nuorempana harrastin niitä aika aktiivisestikin.Vaan eipä ole tarvinnut maatöitä tehdä hevospelillä. Ihan olen vaan saanut ratsastella.

Piu kirjoitti...

Mä vähän viilaan pilkkua: ohjaksia käytetään kun hevonen on valjastettu työhön, suitset on ratsun varusteita. Eli hihnan pituus ratkaisee. Äijänkäppyrä on käyttänyt ohjaksia, Millan suitsia. Ainakin mun vanha hevosenhoito-opas erottelee näin.
Oon tehny molempia, sekä ajanut että ratsastanut pienellä suomenhevosella. Lämminverisen selkään en uskaltaisikaan, kun mulla on korkeanpaikan kammo...

Piu kirjoitti...

Oikeestaan piti sanomani, ettei ne suittet taira puhumista estää? Siihen tarvitaan toiset värkit, luulen.

RH kirjoitti...

Suittet on suomeksi suittet. Meänkielelä ainaki.