perjantai 3. joulukuuta 2010

Jerusalemin artisokkaa lusikoomahan

Mä luulin niitä ensin röpölöösiksi puikulaperunooksi. Maistoonki palan yhyrestä ja tuumasin, notta jotaki känsääsiä perunoota noon. Sitte vaimmoonen kattoo netistä, miton lähärätetty. Jerusalemin artisokaa. Mitäs se sitte on?

Kasvannaasella ei oo mitää tekua Jerusalemin eikä artisokan kans. Helianthus tuberosus L., Asteraceae on sen viisas nimi ja son samaa sukua ku auringonkukka. Seleves kovan tutkimustyän jäläkehen, notton maa artisokka suameksi.

Son kuulemma tosi tervehellistä monella lailla kokattuna. Laihruttajille ja sokeritautisille kuuleman jäläkehen oikee nannaa. Hyvä ku tuli seleville. Huamenna meinaan tirahuttaa niistä jonkullaasen sopan. Jostaki pitää vähä luurata ohojesta.

En taira ruveta tuata kasvattamahan, vaikkon kuulemma kova hävittämähän rikkaruahua. Kasvaa kuulemma perinki meeterin korkuuseksi ja variostaa kaikki muut hengiltä. Jos tuallaasen saa kasuamahan, siton kuulemma melekee maharotoon saara hengiltä.

Oov voinu tuallaasen jerusalemilaasen nähärä joskus johonaki ennenki. Ny niitoli portahilla. Joka toinen viikko meille kulukeentuu tiätysti tilauksesta vihannesloota, johona sisältö on aina täyttä luamua ja pikkuusen yllärikin, jos ei muista netistä vaharata etukätehen. On oikiastansa hiano ruveta kattelemahan tuntemattomille värkiille keittämisen konstia.

3 kommenttia:

RH kirjoitti...

Oho, kasvaiskohan tuo täällä? Jos varjostaa muut hengiltä ja voi vielä syödäkin, ja laihduttajakin voi syödä, niin mikäs sen parempi pihakasvi! Tai no, onhan nokkonenkin sellanen... mutta se on varsin ikävä kaveri kesäisin lähikontaktissa. Lupiinia koittanu levittää niiden tilalle, mutta ei taho kasvaa liian mehevässä maassa.

Onnea vaan kokeilulle! Ja sille, että kokeilla on mahollisuus kokeilla :P meillä ei muut syö edes kokeeksi parsakaalta eksoottisempaa kasvista.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Sanna; ku kuuklettelin tuata ihimestä, sain sellaasen inan, notta kasuaas Suameski. Eiku kokeelemahan. Mä ainaki meinaan.

RH kirjoitti...

Joo, täytyy panna kalenteriin ensvuoden keväälle, että "istuta/kylvä maa-artisokkaa". Kuukle näytti kuvan, ja muistelisin, että tuommosta just kasvaa naapurin pihallakin, ja korkiammaksi ko metriseksi! Kivat kukatkin. Tässäpä hyvä idea!