sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Uus pyhimys

Paavi julisti mennäviikolla yhyren pelekialaasen äijjän pyhimykseksi. Sateen sattues monen tunnin juhulat pirettihin sisätiloos eikä Vatikaanin Piatarin aukiolla. Isä Damienin kanonisoontitilaasuures (pyhimykseksi julistaminen) oli tyiätysti tuhansia pelekkuja ja loput toliotti kotona telekusta suaraa lähetystä.

Herkimmät kotona istujat rääkyy suaraa huutua soffallansa. Katolisis kouluus iliman muuta näytettihin lähetyksen lisäksi pyhimyksestä värkättyjä liikuttavia leffoja. Liikutukselle alttihimmat flikat on menny ihan sekooksihin ja monet on saanu niin syvällisen kolahruksen tästä hurmasta, jotta ovat päättänehet ruveta nunniksi.

Rakkahan tyäkaveri, yhyren herkistynehen flikan äitee on ihan tupinas, notta mitä teköö, jos flikkansa päättää pesiintyä luastarihin loppuelmäksensä. Äitee kuulemma haluaa verota flikkahansa ja pyytää tuumamahan asiaa ainaki kolomiotteesehen ennenku teköö päätöksensä.

Vaikka täälä tuntuus uskonto ainaki yhtä maallistunehelta touhulta ku kotosuames, näköö ratikoos, metros ja pitkin katuja uskohonsa vihkiintynehiä nunnia. Kaupunkihin ei pääse tekemähän yhtäkää reisua näkemätä nuata mustanvoittoosihin pukuumihin tällääntynehiä leiriä (lady).

Ny kanonisoitu Damiaan on kotoosin tästä likeltä Tremelosta, ihan suuren rock-festivaalipaikan Werchterin viärestä. Pyhimys eli kahareksantoistasataa luvulla ja opiskeli papiksi Leuvenin yliopistos. Tuares pappi lähärätettihin Havaijille lähetyshommihin ja sinne äijjä sitte jäiki.

Damiaan huusas Molokain saarella leprapotilahia ja kuali sitte ittekki samahan tautihin. Pyhimyksen kroppa on kuapattu Pelekiahan, mutta toinen käsi sinne kualinsaarellensa. Sairahat ihimiset käy siunaamas siälä kären hauralla. Joku nainen parantuu hauralla jo 1800-luvulla hengenvaarallisesta mahataurista ja runsas kymmenen vuatta sitte toinen naisihinen pääsi hauralla syävästänsä.

Tämän pyhimyksen tunnukset on puu ja kyyhkyynen. Damiaan on julistettu HIV-AIDS- ja leprapotilahien pyhimykseksi.

Kuva varaastettu Vikiperiasta.

Ei kommentteja: