maanantai 26. lokakuuta 2009

Saunahan

Kaikellaasen römyämisen jäläkehen kutittaa joka rumihin kohtaa. Meen suihkuhun ja hinkkaan itteni ihimiseksi. Pian taas rupiaa iholla kulukemahan kuvitellut mönkiääset. Suihku on ashoolista ihimisen elämäs. Saunaa pitääs olla.

Mullon kellaris ollu jo kahareksan vuatta puukiuas, siihen kivet ja muutaman meeterin torni. Tästä taloosta nousoo kolome kunnon kivitornia taivahallen. Kukaa meillei oo saanu päätinkihin, notta mihinkä kohoren paharutin tällätähän. Vaihtoehtoja on palio, asentaa kuumotuskämppä johonku nurkkahan eli kellarihin. Pitääskö jotaki kysäästä tulipaloviranomaaselta? Ei oo kukaa meillä kuuhaallu tuata.

Vuakralla ku asutahan, saunan pyköö ei oo yksinkertaasta. Jos teen saunan kiintiäksi taloohin, en saa sitä föliyhyni ku lähären. Voin tiätysti hajottaa sen, jottei kukaa muu hyäry ratustuksestani. Näin tekis paikkakuntalaanen, minä en.

Leviänperääsesti on saunoomisehen meillä suhtaannuttu. Kaikki mun eherottamani ratustusvaihtoeherot on jonkun toisen miälestä toteuttamiskelevottomia. Käytihin kattomas paikallista saunafirmaa joskus. Oli kuulemma tariolla kaikellaasta höyrysaunaa ja suamalaastaki. Usko kulttuurista ei imeentyny kaalihin ja on viäläki kattomati maharollisuus.

Ev voi teherä mitää paliahin käsin, ku sauna on täälä ajatuksis joku irrallisehen sukupualisehen nautintohon kuuluva asia. Saunan selevittäminen on niin vaikia asia, notta rupian puhumahan ilimoosta ja keliistä, ku kyselijällä on joku kuviteltu kuva saunasta. Niinku Kiinas, notto Ruattis joku kaupunki, johona asuu vain naisia. Son kiinalaasten antamien tiatojen jäläkehen Uumaja. Kuinkas selevitetähän se, notta Bjöklööveniis hakkaa kiakkua monta heterua suamalaastaki.

Ei kommentteja: