lauantai 5. joulukuuta 2009

Suajatiä

Suajatiällä on monta merkitystä. Näillä kylillä kaliaveikot ajeloo Laroollaansa tai verkussoniillansa pikkukujia kalianhakuhun, nottei lainvartijat löyrä matkaalijaa hengestyskokeesehen. Se pikkukuja on niiren suajatiä.

Jos ny sitte sattuusin lähtemähän tämän kaupungin (?????) keskustahan näkisin toisellaasia suajateitä eresnäni. Non merkitty karun yli sellaasella seepramaalilla. Mä rullaan siihen rairootuksen etehen ikivanhalla ulukomaan rekkariis olovalla volsullani. Ihimisiä on rairootuksen molemmin pualin. Pirätän.

Ei oo mitää apua pirättämisestä. Jaloonkulukijat ei uskalla lähtiä ylitte paanan. Toisahalta mun sivuutte vasimelta pualelta ajeloo koko aijjan kaikellaasta koslaa. Oon pirätyksis, ku jokku liikennesäännöt sanoo, notta jaloottelijoolle pitää antaa tiätä, jos se osoottaa pyrkimyksiä mennä suajatiätä pitkin. Näytän käsin merkkiä, notta menkää ny, en aja ylittennä. Kauhian epäröönnin jäläkehen kulukiat menöö paanan ylitte koko aijjan vaharaten maharollisesti epäluatettavaa autoolijaa.

Oon lukenu joka päivä Suamen nettileheristä juttuja suajatiällä yliajoosta. Aina ei oo pirättäny hengitys, mutta elinikääsiä vaivoja eili vikoja on tullu. Mua pikkuusen ihimetyttää suamalaasten autoolijooren öykkäröönti. Johtuuko se siitä kallisarvoosen koslan ylimiälisestä omistamisesta, vai mistä muusta.

Joskus Unkaris huamasin saman ylimiälisen asian. Siihen oli seliityksenä entinen yhteistalouren aika. Jolla oli ollu kapitaalia, sillä piti olla kans valtaa. Vaikka olis Trabantilla ajellu. Suamalaaset autoolijat ei vissihin oo vallahimos, mutta silti täysiä kusipäitä.

Yritäppä mennä Seinäjojella tai Poris karun ylitten. Saat orottaa omaa suaritustan justihin niin kauan ku autoliikennestä piisaa. Meinaan, jos kuvittelet pysyä hengis. Tälläänen autoolijootten öykköröönti ottaa joka kerta mun hengen päälle ku täs maas toilaalen. Oon tottun ihan toisellaasehan liikeennööntihin. Autoolija on aina syyllinen kävelijä- ja polokupyäräälijäkolarihin. Ykselitteestä. Toimiis varmahan Suameski.

Yritin tällätä aiheesta keskustelun yhtehen suamalaasehen lehtehen. Ei lähteny matkahan. Suajatiällä ihimisen yliajo on vissihin kansallista kulttuuria, joka pitää keskusteluutta sualata.

1 kommentti:

vilukissi kirjoitti...

Heh, näi sut sialuni silimin viittoovan, notta menkää ny! Soot oikias ... meilläki täälä periferias on seeprallisia maantiän kohtia ja niistei kyllä uskalla silleen lähtiä kulukemahan, vasta sitte, ku kukaan ei tuu. Uskon, nottei monikaan tiärä niitä olevaksikaan! Mennä ny kunnantaloon kohorasta kävellen ylitte apteekkihin, ku joku on just saanu reippahan vauhrin kettulan ristööksistä. Kamikatselentäjäkään tartte olla.