torstai 17. joulukuuta 2009

Selevää ku pläkki

Minen oo kärryyllä tuan sanonnan alakuperästä enkä sen tarkootuksesta. Nykyyses totuuren peittämisyhteiskunnas ei kukaa tiärä enää oikiasti mitää. Onko jonku airan alta syäny amerikkalaanen kolffaaja ny sitte iliman akkaa eli yli kymmenen akan kaa. Ei sitte jeesuskaa ota uutisista selevää.

Poliisi sai tämänpäivääsen nettileheren jäläkehen syyttehen viattoman asikaaseen mukiloottemisesta Suames. Ylehensä mullen piisaa otsikot, mutta ny ajattelin syventää tajuntaani lukemalla koko jutun. En kyllä tullu hullua hurskahammaksi. Päiv vastoon. En saanu mitää selekua mitoli tapahtunu. Oliskohan mun pitäny tällätä miälikuvani päällekiriootuksen vai sekavan präntin jäläkehen?

Siihen aikahan ku isä lampun osti, toimittajillaki oli selevä tyänkuva. Niiren piti teherä ihimisille selekua miton tapahtunu ja mihinä ja koska. Kyllä tätä asikaasta jyrnii sellaaset lehtijutut, johona niinsanottu toimittaja ei oo käsittäny käsiteltävästä asiasta tuan taivahallista ja viitti sitte tällätä sen tiätämättömyytensä julukisuutehen. Toimittajan homma on ottaa selekua asioosta ja tarkistaa ja viälä tarkistaa. Tuallaasta vaivaa ei enää viittitä nähärä.

Kuntahallinnon kiamuraasen kiälenkäytön tähären olis tärkiää, notta päätökset olis selekona luettavis jostaki. Kuntien ilimootustauluulla on pelekkää kakkaa. Ilimootustaulujen päätökset voi olla joo tai ei, millä miälenkiinnolla lukija niitä tavaakaan. Jonsei itte satu olemahan typeryskiälen käyttäjä.

Tunnen palio sellaasia toimittajia, jokka lähtöö onnesnansa tupakille ku tuloo pöyrälle kunnan valtuuston tahi hallituksen pöytäkiria. Hih, kaikki asiat on ny tuas präntättynä ja mulla tuli vähä vapahampaa.

Itte joskus pöytäkirioja setvinehenä voin sanua, notta melekee joka sana pitää muuttaa. Yhtäkää pöytäkiriajuttua en oo saanu äntihin soittamata valtuutetulle tai virkahenkilölle.
Pakkoruattista jörnötetähän. Hyi helevetti! Pitääs saara ensin valtakiälen haarat toisiansa ymmärtäviksi. Puhekieli, virastokieli, kirjakieli... Mistä helevetin kiriasta saa seleville sen notton akku eikä patteri käresnäs?

Ei kommentteja: