tiistai 5. toukokuuta 2009

Knupit kuumina

Mistähän tämäki ny muliahti miäleheni, jotta pikkuusen tuli konhotettua koulus silloon jonkuv verran aijjan räknäämisen aluun jäläkehen. Vaikkoli lukukausimaksut ja sai tuntia ittensä joinki etuoikeetuksi koulunkäyntihin, soli kumminki sivuseikka kaiken hauskanpiron reunas.

Meitoli muutama kolli, jokka yritimmä hauskuuttaa ittiämmä ja varmahan oikiat opilahat piti meitä kauhiana saastana. Leikkimmä oli tiätysti kaikkehen muuhun koulukomiikkahan passaavaa. Ei raahattu kouluhun pyssyjä, eikä tehty yhtään mitään sellaasta mitä koulluus lehtien jäläkehen ny tapahtuu.

Välituntipinnauksesta me keksittihin oikee kunnon urheelulaji. Vahtimestari yritti kärähytellä meitä parahan taitonsa mukahan. Opettajistahan tuahon hommahan ei olisi ollu ollenkaan. Me keksittihin koko aijjan parempia ireoota ja Ahti ei saanu meitä koskaan kiinni itte teosta. Ja kylloli muka hauskaa. Oltihin joskus johonaki koulun vintis ja kuultihin tutut kummisaappahan äänet portahis. Eiku yleesavaamilla joku sivuovi auki ja sitte vaharin eres ovi kiinni tiätysti.

Ja meitä poikia pakkas naurattaa, ku kärähyttäjämmä manas oven takana ja katteli omia avaamiansa. Moltihin pian jo kaukana hekottamas tapahtunutta.

Joillekki opettajillekki tehtihin meirän miälestä hyväntahtoosta jäynää. Yks opettaja tapas ensimmääseksi mennä opettajan pöyrän looralle. Me päätettihin kuumentaa ne metalliset knupit sytsärillä hehkuvaksi justihin ennenku ope tuli luakkahan. Kunnon oppilahat ei tykänny, ku opettaja rupes sätkimähän hirmuusesti, mutta ydinporukalla oli taas päivä pelastettu.

Historian ja yhteiskuntaopin tuama tiato ei tahtonu kiinnostaa ku kunnon oppilahia. Kerraasti heiteltihin hattua luakan toiselta reunalta toiselle, ku Aili-Lyydia kiriootteli vuasilukuja kliirulla tauluhun. Ku ope kääntyy, ei ollu mitää hattua enää lennos. Kerraasti kumminki tuli ajootus ja suuntimavirhet ja se hattu lenti suaraa open päähän. Kuinka sattuukaan.

Luakas oli hiiren hiliaasta hetkuusen. Jukka se oli. Jukka lähtee ulos, tuumas opettaja. Joku meistä älykööstä sanoo kerraasti opelle, notta aamulla sanottihin rarios, notta Yy Koohin on eileen perustettu uus alajäriestö POP, kansaanvälinen nykymusiikkijäriestö. Aha, tuumas ope. Minun täytyy ottaa tuosta selvää, meinas. Seuraavalla tunnilla, enneku oli alakanukkaa sanoo, Jukka lähtee ulos.

Biologialla oli ennen tosi vanhanaikaanen nimi. Elään- ja kasvioppi. Tuas brutaalin kuulooses oppiainehes oli niin mukava naispualinen opettaja, jotta sille ei kukaan halunnu teherä piänintäkää kiusaa. Me huvittelupoijjakki saatihin sitte tuan frouvan opetuksesta parahuuset numerot toikkariihimma, ku ei tunniilla ilietty pölläällä.

Joinaki vuasina matikanopena oli Jussi. Kaikki oli ku sualapatsahia tunnilla. Ope teki seleväksi, notta, jos että tee kotolaskujanna, teettä ne seuraavalle tunnille kuutehen kertahan. Tuallaanen älyttömyys tiätysti tepsii älykköryhymähänki.

Joinaki vuasian oli sellaanen ope, joka tuli useen maanantakina aika ottaannuksis kouluhun. Se oli jotenki huajunu luakkahan ja sanoo, nyt pidetään pienet pistokokeet. Piirteli jotaki tehtäviä taululle ja meni sitte hornaamahan viimmeesehen pulupeettihin. Yllättäen kaikille oliki tullu samat vastaukset open hornates.

13 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

nauran täälä ... voi jestas sentään, mä näen nua tapahtumat aivan sialuni silimin!! Kysyyn joskus vuanna 74 Jussilta, notta kannattaako mun vaihtaa fysiikka enää latinan lukijoohin, ku oon lukenu fysiikkaas jo kaks kk? Jussi vastas: SUA-SIT-TE-LEN! ny mulla o sitten latina 10 ...oli pakko lukia ulukoa saadakseni muut kiinni ja notten jouru takaasin Jussille. Meiltä hajos kossupullo välkkärillä, soli arpapalakinto...arvaa haisiko luakas!! Ku Ritva kysy, Kuka On Tuonut Tuon Pullon Koulun!? Vastasimma, notta soli laattialla, ku tulimma luakkahan, nottei kukaan ny rikkinääsiä pulloja kuljettele...

Arjaanneli kirjoitti...

Haasteeseesi on vastattu.
Ei valitusoikeutta!

vaiskai kirjoitti...

Voi voi, monemmoista sattuu ja tapahtuu sen koulun mäellä. Osa opettajista on jo siirtyny autuahammille optustanterehille. Ja mä luulen, jotta osaltansa aika kultaa muistoja. Takaasi en enää menisi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuule Äijänkäppyrä, mun plokis on sulle murret-meemi!

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Mulloli tänne joku kommentin kommenti, mutta on menny näköjänsä taivahan tuulihin. Sitä sattuu, ku tällääsillä nakiilla kopeloottoo näpäämiä...

Vai on joku muukin ollu tuan koulun "mäjellä". Viimmeeseksi ku kuliin se sivuutte, ei ollu ku kuraasta peltua. Piti oikee vaharata toisiotteesehen.

Mansikki kirjoitti...

Mä kirijootin täs joku päivä tänne, mutta se katos johki taivahan tuulihin. Ei ollu vissihin nii tähärellistä höpinää. Jussin korvan kaivuuta avaamella oon mäki jännittäny, notta puhkeeko korva ja kuinka palijo vaikkua jää avaamehen. Ei sen pualehe, Jussi oli hyvä opettaja, mutta pitihän sitä vähä pelijätä.Ny siinä rapapellolla on rivitalo jo pystys.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Villejäpä olitte, heräsi vähän omiakin muistoja tosta, vaikka olin tyttö, niin eui tainut olla kiitettävä käytös.

Kirlah kirjoitti...

Taivas sentään! Onko kaikki käyny samaa koulua! Mäkin muistan tuasta Ailista jotta se pelekäs basillia ja bakteeria yli kaiken. Poijat oli kerran laittanu karttakepin roskiksehen.
Piti sitte historian tunnilla näyttää jotain kartalta. Ku Aili havaatti karttakepin roskikses, nosti sen irvistellen (!) pois siältä ja sanoi, että keppi on ny niin pasillinen, että pitää näyttää kynällä. Ja niin hän kaivoi käsilaukustaan kynän.

Mä rupesin kuule Äijänkäppyrä pelekäämähän jottei vaan olla samalla luakallakin oltu. Munkin luakalla oli yks Jukka (vai oliko sulla Jukka peitenimenä?) joka oli usein ulukona.
Anna vähä lisää vihijeetä vuasiluakasta!

Vaiskain kommentista päätellen hänkin on samasta koulusta, muttei se koulu missään mäellä ollu.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Mansikki: Mun ainaki tuloo kiittää sitä Jussia mones asias.
Hannele: Ei me varsinaasesti villiä oltu. Piti vaan koko aijan keksiä jotaki hauskaa.
Kirlah: Mä oon ny meleko varma, notta täs murrespiiris on monta saman koulun käynystä. Siitoon ollu jo jonkun aikaa ihan mikki, nottollahan sunkaas oltu samalla luakallaki. Son väistämätöön totuus. En vaan tiärä viälä kukoot.

Kirlah kirjoitti...

Jaa jotta oot jo tiänny saman koulun käyneheksi. No ei mulla oo ollu mitään syytä peitelläkää - luullakseni. Mutta moon luullu sua jonkun toisen pitäjän asukiksi.
Emmäkään tiärä kuka soot, mutta pitää ruveta lukemahan noita vanhojakin plokijuttujas, jos niistä jotain vihijettä ilimenis. ja pitää kaivaa luakkakuva esille.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Kirlah: Erinääsistä asioosta oon päässy siihen rätinkihin, notta samas koulus ja viälä samas luakaski ollahan pulupeettia kulutett. Uskon, nottet niistä kuvista pääse kärryylle. Mutta jos sanoosin mistä kohtaa Kyröötä oon lähteny maailmalle lampsimahan,arvaasit heleposti. Meirän kylältä ei tainnu olla sillä luakalla ku yks toinen kossi ja muistaakseni yks flikka ja se et oo sä. Yks tosipinko kossi oli mun paras kaveri. Täs vinkkiä.
Jos tiätääsin sähköpostis, saattaasin tärähyttää tiaron tulemahan.

Kirlah kirjoitti...

Muistan yhyren tosipinkon kotin, mutta hitsiläinen, minen muista kuka sen kaveri oli. Ja sitte muistaakseni samalta kylältä oli toinen flikka, mutta oliko siältä viälä joku toinenkin kossi. Jukra jos menöö piälehen ja huamatahan ettei ollakaan samalta luakalta.

Näin jännittävää ei oo ollu mulla ku joskus muinoon. Oon mä sen verran utelias, että pistän tähän sähköpostini, mä en kestä mitää jännittäviä juttuja. lahdeki@gmail.com
Niin ku moon joskus kirioottanu plokiskin, jotta dekkareistaki mun pitää lukia ekaksi viimeeset sivut, että saan tiätää, saatanko lukia ollekkaa koko kirijaa.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Kirlah: Pian lähtöö tiatua, kiitos.