tiistai 17. toukokuuta 2011

Nätymmiten

Maaseurun rauhas on hiano nuuhkia kevähän haisuja. Kuvas on meirän kylälle tyypillistä haisukamaa. Oikianpualohoonen perunapelto puhalteloo viälä aika vaisusti. Vasimenpualohoonen ohorankäpypelto antaa piäntä vilian tuaksahrusta.

Kytötiälle kipattu sontapussikuarma lemuaa säästynyttä rahaa. Tätä kuarmaa ei oo nakattu paikallisbussin klasista. Soon eheroon taharoon kulietettu maasturilla tai kuarmapiilillä pois häirittemästä jonkun koron julukikuvaa. Pikkukoslalla tänne monen kurakon ja kölikön taa ei pääse.Moon kauhian iloonen taas, ku joku on keksiny tavattoman hianon säästökohtehen kuliettamalla sontasäkkinsä vainiolle jätesaseman sijasta. Siinon varmahan oma seikkaalunsa luimistella kaulukset pystys ja kipata arvokuarma johonku, jota paikkaa suarituksen aikana ei toivoosi kenenkään näkevän.

Suaritus ei oo kuiteskaa ihan kymppi. Täs on roskaaja ostanu kaupungin alueella käytettäviä virallisia pussia, johona maksetahan jätemaksua. Yks pussuunen maksaa melekee euron, mutta yleesia ja palio lujempia säkkiä olis saanu muutamalla kymmenellä sentillä kipales. Oikee tuloo suru puserohon, ku on menny tuas kohoras rahat ku kankkulan kaivohon.

Kiinnijäämisen riski ov vissihin aika pikkuunen, ku ympäristyä läjitetähän jatkuvasti tällääsellä sonnalla. Oon kyllä nähäny senkin, notta skootteripoliisi kaivaa takapuali pystys tiäv vartehen kulietettuja pussia roskispäivänä ennen jäteauton kulukua.

Yks eläkeläänen oli lähärös liniapiilillä kapunkihin. Siinä nätymmiten se paappa sujahutti orotukses tyhyjennehet kaliatölökit kompostipussihinsa. Sattuu sitte tulemahan sellaanen skootterivirkamiäs kollastamahan paapan pussuusia.

Suru oli faarilla suuri, ku posteljooni kulietti melekee kahareksan saran euron sakon lootahansa jätesrikoksesta. Vanhus halus oikee leheren sivuulla itkiä, notta vahingos mä ne pellipurkit väärähän reppuhun lykkäsin. Pikkuusen sellaanen ääni oli kellos, notta emmä, mutta poijjat.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kyl ihmiin on sit laiska ja törkee noitte roska-asioittesa kaa. On aikalail älli hävinny pääkopast sellassel, joka roskii tollee kulettelee luvattomii paikkoihi. Nehä saa viiä nykyää ilmatteeks iha lailliselle paikalla. Oisko toski sit sit jännityksen hakuu tai kiusantekoo, tiiä hänest.

RH kirjoitti...

No justiin oli juttu Iltalehessä, että ongelmajätteitä ja rakennusjätteitä siivoava firma oli kipannu kaikki vaan kuoppaan ja työntäny multaa pääle. Oli saanu halavemmala ittensä myytyä, ku ei tarttenu ongelmajätemaksuja maksaa... vähän niinku taannoin se porukka, joka laski kerätyt liat säiliöautosta kaupungin jätevesiverkkoon, eikä vieny laitoksele.

vilukissi kirjoitti...

Voi jo. Mulla kans aina karvat nousee pystyyn, kun tai jos tommosta näkee. Olin kerraasti marjastamassa ja törmäsin jonkun kaatopaikkaan, kylpyammeista ruveten oli rahdattu nättiin metsikköön...en meinannut itteeni mahtua, niin sieppas ku nilkkakin loukkaantui säilyketölkissä. Meitä on moneksi ja moneen junaan, harmi vaan, kun usein oikeat ihmiset jää asemalle ja väärät ehtii juniin.

Olipas kurja äylämä tuolla kauempana kädessä, mahto ottaa tosissaan kipeää!

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Kommentoijani: näitä kakkajuttuja tuntuu olovan maas kun maas. Täs naapuris on kaks poloneesisakkia jokkei oo vaivaantunu lähtemähän eres puistoohin eli pelloolle sontiensa kans. Ikiomat kaatikset on nätymmiten suaraa ntymmiten parvekkehella ja sen täytyttyä homma jatkuu pihanperällä. Ei ne jätespussuuset ny ihan maharottomis hinnoos oo, vaikka niis peritähän jätehuallon kustannuksia.