perjantai 16. syyskuuta 2011

Hasselpähkinät talles ny

Vuasi taapperi havaattin, notton pari pihan puskista hasselpähkinöötä eli Euroopan pähkinöötä. Ku oon pirättäny puskien klumppaamisen, non ruvennu antamahan herkkua suihin. Sato ei oo nykkää mikään hirmuunen, mutta piänet maistiaaset piisaa tällääselle vähääselle puutarhurille.

Viimme suvena sain yhyren koivukasvien heimohon kuuluvan pähkinäpuskan juurelta kolome mustikkaa. Ny on ollu mustikoos välivuasi. Hasselpähkinöötä on kuuleman jäläkehen Suamenki etelääsellä ja lounahalla rannikolla. Soon ollu muinoon tärkiää syätävää. Siiton puselleltu öliyäki taltehen.

Pähkinät on tervehellistä nakerreltavaa ja sen tähären en oo pahalla päällä vaikka pähkinöötä saa tuvan viärestä. Joku elukkaki on keksiny niiren hyvyyren ku on menny vissihin akkuporakonehella kivikovan kuaren läpi. En oo millin reikähän huurellu, notta kuka sisällä pikkupöntöös majaaloo.

Tästei tartte palio jalaka jakaantua ku on lähimmät kastanjapuut. Pruukaan noukkia niitäki ja sitte paharutan syätäväksi. Onneksi lujin, jotta kuarehen pitää nikertää pikku reikä tai koko teelmäs poksahtaa silimillen. Sisälmys maistuu ihan perunalta. Ku näjin erilaasia kastanjoota maastos, luurasin viisahalta konehelta mikon syätävää. Mullon tiaros yks puskikko, josta mä saan niitä selekärepputolokulla.

Usan muinaanen resitentti Jimmy Carter oli oikia päkinänvilijelijä. Sen touhut saattoo olla pikkuusen suurisuuntaasempia ku mun. Mutta yhtä kanaa vähempää ei kannata pitää

3 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Voi mitä ihanuuksia sulla onkaan! Tyrnistä saa myös tyrnirouhetta, jokon kuulemma tositosi tervehellistä.

RH kirjoitti...

Mulla on ollu keittokirja jostain 1950- luvun tienoilta (missähän se muuten nyt onkaan... 90-luvulla koira ainakin söi siitä kannet) jossa oli kuva kastanjoista uunipellillä, ne oli tökätty merisuolaan ja niihin oli tehty ristiviilto kärkeen. Näytti herkulliselta, mutta koskaan en oo päässy maistamaan... tokko tarttee maistaakaan, jos ne perunalle maistuu. Syön mieluummin potut pottuina.

Piu kirjoitti...

Mä kans keräsin pähkinäni talteen eilen. Täällä ne ei kasva kovin suuriksi mutta ovat kyllä hyvänmakuisia. - Eikös Carter kasvattanut maapähkinöitä, joka on hernekasvi...