maanantai 2. helmikuuta 2009

Uutisia likeltä ja kaukaa

"Kuningas Albert". Näin oli vetäästy koko sivun leveyreltä. Ku rupes lukemahan tarkemmin, ei ollu suinkaa vallankaappauksesta kysymys mihinää maas. Joku maastopyäräälijä oli vaan trampannu istuumeltansa ja välillä tiätysti kantanukki sitä kulukuneuvuansa kauhias rapakos toistatuntia. Soli ollu koko maailman nopiin nuarimiäs tuas hommas. Ja kyllä oli kansa hurrannu. Ja väkiä oli ollu palio. Kylloli uus kuningatarkin ollu miälisnänsä.

Erellinen mestari jäin neliänneksi ja oli sitä miältä viälä naama ihan sonnas, notta se parahiten nauraa, joka viimmeeseksi nauraa. Ei jutusta oikee seliinny sitä, notta millekkä oikee nauretahan. Näin kyllä kisatouhua televisios ja aika hupaasen näkööstähän tua oli. Mutta olihan nua kuras räpännehet viälä nuarta sakkia, jotta kyllä sen sillälailla käsittiki.

Sontasiionin uutisis sanottihin, notta oli jonku pikkuusen linija-auton eturengas lähteny irti. Kylloli vannes ja kummi ollu eri paria, kusse kummi oli nuan itteksesä lähteny kulukemahan. Kyllä tarttis jonkullaaset klasit kummisuutari, joka tuallaasen mokan oli teheny.

Joku päivä sitte samas leheres oli uutinen, ku joku tyämiäs oli puronnu jostaki ylennökseltä sementtilaatiallen. Sitoli lähäretty viämähän huanos kunnos johonki kipiääntupahan kovalla tohkehella. Toivottavasti ei ollu mitää kovin vakavaa siinä rytäkäs tullu...
Mä siinä vähä ihimettelin, nottoliko se sementti siinä laattialla irtonaasta vai oliko se jonkullaasis pussuusis. Jos soli siinä irtonaasna, niin kyllä mahtoo topsahtaa komiasti, jos korkialtaki se haalarimiäs siihen putos. Tämei seliinny siitä uutisesta.

Siiton jo kymmeniä vuasia aikaa, ku tuas samas leheres oli päällekiriootus: "Malkamäki luuta Pässilässä". En oo viäläkää päässy selevyytehen, jotta mitä siälon oikee tapahtunu. Aina pitääs olla itte joukos, jotta käsittääs. Ei nua asiooren kuluut aina selekiä, vaikka kuinka yrittääs ottaa niistä tolokkua.

Tämänpäivän leheres oli paliastus. Yks munki tuntema toimittaja sanoo oppinehensa joskus latinan kiälen tunnilla ainakin yhyren asian: "Perse vitulos in porto pascas; persialaiset laidunsivat vasikoita satamassa." Mihinähän päin se Latinaki muuten on?

Ei kommentteja: