perjantai 6. helmikuuta 2009

Hyvän näläkä

Mulla tuli eileen taas hyvän näläkä. Ajelin tärkeellä asioollani tuala äireen sukunimen nimises maakunnas. Tuumasin, notta mitähän laittaas iltaaseksi pöytähä. Sitte mä äkkäsin. Meillon yhyres pussuuses sellaanen kaalilta haiseva mötikkä. Ja kaali soon, ku torilla kysääsin siltä maajjussilta, jotta mikä tämä klöntti on oikee nimeltänsä. Se sanoo sen olovan Savoijin kaali. Sellaanen tosi kruttuunen tummanvihiriä kaalin kokoonen möykky.

Tiäsin entuurestansa, jotta frouvva haluaas kaalisopas olovan päkäränlihaa. Mä en siitä perustaasi, ku se maistuu mummiälestä siltä ku sen lampahan papanakki haisoo. Mutta niistin nenäni ja nostin housuni ja yritin olla kum muukki miähet. Soon tärkiintä, jotton kotoväen kans jonkullaasis väliis. Ostin tyyristä lampahanlihaa.

Panin taas sen isoon kastrullin hellallen vesilastis. Pilipastin kaalin sinne vetehen ja huitaasin ne päkäränlihat perähän. Tälläsin liämehen sellaasia ku maustespippuria ja pikuusen sualaa ja meiramia. Nuata pippuria muuten pitää raahata siältä rakkahasta kotomaasta. Ei niitoo täälä myirä.
Laitoon tiätysti sekahan porkkanan paloja ja muutaman purion. Meillon niitä tuala krekoolimaas pystys viimmesuvelta vaikka kuinka palio. Niillen pitää koko aijjan yrittää keksiä käyttyä, ennenku tällään sinne rapahan jotaki muuta kasvamahan. Voi olla, notta niitä puriojaki taas.

Taisi olla kämppäkaverilla pikkuusen näläkä. Soli hotkinu sitä mun soppaani yhyren farillisen ja rupes kaivamahan kastrullista uutta satsia. Kysääsin sitte varovaasesti, notta voiko tuallaasta lipata sisällensä. Ekkoo muka maistanu tätä, kysyy. Enoo, sanoon totuuren.

Sitte ku se oli vähä rauhoottunu siinä hotkimisesnansa se paliasti yhyren salaasen totuutensa. Emmoikiasta mistää sopista niin kauhiasti perusta. Kuhan ny lusikootten vaan niskaani kohoren, jonsei muuta oo tarilla, se toimitteli ja könys telekun äärehen vahtaamahan jotaki englantilaasta ihimiskohtaloosta toimittelevaa sariaa.

Mä ajattelin tyhyjätä tiskikonehen ja tällätä sinne ny tuhuraantunehet astiat tilallen ja teinki niin.

Ei kommentteja: