perjantai 25. helmikuuta 2011

Merkkihenkilö

Missä olin, kun yksi hörökorva sain Dianan? Muistan sen oikein hyvin, kun keskellä päivää katsottiin työkaverini kodissa tahdon sanoja englanniksi. Olisi ollut muutakin hommaa, kun seurata itselleni täysin tuntemattomien ihmisten vakuutteluja.

Presitentti Kennedy tapettihin silloon, ku olin yhyren Maisun kans kattelemas lankahelemin näystesklasia. Mua ei pikkustakaa kiinnostanu lankavyhyrit. Maisua kiinnosti. Jäi kumminki Johnin kohtalo miälehen.

Jotta mihinäkö olin silloon, ku Suamen kuningas Kekkonen heitti veivinsä. Olin silloon Suames, ku Ahavenanmaa kuuluu jo silloonki Suamehen. Tälläsivät vartehen maakunnan lipun juhulistamahan kualemaa.

Maasjalakaaset finnit sitte ihimeteli, notta mikä tuanvärinen verha on ny tangos. Sanoovat, jotta jonku saaren flaku. Ku ne kuuli mihinä maas ollahan, rupes löytymän sinivalakoosta roikotinta.

Lykiin aamulla kaikkiin häjyysämmen vaunuja. Jonku flunssan takia sei saanu muuton nukkumisehensa alakua. Hetkuusen oli hiliaasta ja rupesin mohorustamahan vattuja. Kuinka nolikaa sinä vuanna niin myähäs.

Tälläsin itteni tekstiteeveen viärehen. Monta tuhatta ihmistä oli hukkunu. Estonian joukos. Tiarot tarkentuu, mutta hurian kuuloosta oli silloon.
Elevis Pereslöi pirätti hengittämäsisen, Tauno Palo, mutta sauna ei. Ov visihin tullu huanosti tähärätyksi meriaa. Diana.

Tapio Rautalapio, Kari Tapio tai Eino vihreä ovat kaikki merkittäviä henkilöitä. Muistan heidän kohtaloittensa erikoisuuksia. Lauri Tähkä. Joo, taitaa olla kaikki soittonsa mun jääkapis. Silloon ja silloon tapahtuu jotaki. Ilimari Turja, se meni ohi ja mua hävettää asia.

Kaikkien isokyrööläästen kannattaas tiätää Ilmari Turja Tuuralasta. Ilimari on ollut Suamen kulttuurihin vähintäin yhtä suuri vaikuttaja kuin Aleksis Kivi tai Zacharias Topelius. Ilmari Turjaa ei todellakaa voi väheksyä sen vuoksi, että oli Suomen diktaattorin, Urho Kaleva Kekkoniuksen hyvä kumppani.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Sen muistan, kun Persianlahden sota alkoi - sillonen avomies soitti töistä aamulla ennen kuutta sanoakseen asian. Estoniasta muistan vain sen, että sitä ei oikein voinut uskoa, että semmosta voi tapahtua täällä.

Juttelin muuten kuopukselle tässä kerran (mistä lie ollu kyse alunperin...) että jossainpäin Pohojammaata on kansa, jonka kielessä ei oo ollenkaan deetä, ku se on ree. Se ihmettelemään, että miten siellä sitten sanotaan vaikka Daavid? En osannu sanua, ossaisikko sie?

Näin töissä kirjan, jossa oli runoja Keski-Pohjanmaan murteella, ja sehän oli tosi tuttua kieltä mulle, vaikka oon Lapista! Ilimankos yks tuttu aina sano mun kotipaikkaa Pohjanmaaksi...

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Vain Eteläpohjanmaa on oikeaa pohjanmaata. Kokkopyyssä puhutaan väärin. Kirjoitan pian selvitystä asiaan.