maanantai 28. syyskuuta 2009

Taas ihimisten kirioos

Viikko takaperi köllährin sängynpohojalle suarin vartaloon kerien. Ryiin melekee keuhkoni pihallen ja väliaijjat tärisin hirviäs horkas ja yritin saara maailimaa kiruksihini, niinku joku ahaven rantahiaras. Ei ollu villisikaflenssua ei, eikä oo viäläkää. Nämoli vain näitä mun satavuatisia.

Ei oo minkäällaasta astmaa, ei oo mitään allergiaa, ei minkäällaasta keuhkojen tiaros olevaa vikaa eikä ollu mitään kulukeella olovaa tautia, eikä syräntautia eikä mitään lääkärien järiellä seliitettävää. Kerraasti, ku pääsin täs ihanuuresnani oikee huippuvireesehen, tuli tinnitukset ja kaikki. Silloon joku nuari lekuriflikka täs naapuris tälläs vahingos sellaaset rohorot, notta sain olla sej jäläkehen monta vuatta ku ihimiset.

Kymmenkunta vuatta sitte olin tämän mysteerin takia pallooteltavana Suames neliä vuatta eri paikoos. Mitää selevyyttä ei tiätysti tullu. Revittihin paloja kehkoosta moniotteesehen, puhaltelin tuupiihin aamun illoon lääkkeen vaikutukses ja iliman. Poliin sairaalapyärällä ku lykättihin pakkaasilimaa kiruksihin. Tehtihin kaikem maailiman maharolliset testit ja pelleelyt. Ei tullu koskaa mitää selekua mistää. Lopetin omaehtoosesti lääkäriis tramppaamiset, ku se vaikutti ihan turhalta monivuatises tyhyjänpäivääsyyresnänsä

Oliski päässy vaikka eläänlääkärihin, asia olis varmahan jo selekiä ku pläkki. Suamaalaases kipiänhoiros asiaa yritti ronkkia vain ulukolaaset kiältä taitamattomat läskikäpälät. Osasko ne eres niitä tutkimustuloksia tulukita? Tuskin. Ja sitte kukaa tuntunu ottavansa asiaani päällensä, eli vastuullensa. Joka kerta mua tenttas, siis vain tenttas, mitä eksoottisemman hipiäänen tohtori aina vaan hianommalla mongerruksella evästettynä. Aina uus lekuri alootti aluusta ja samasta pistehestä ku erellinenki.

Ny meinaan tällätä tämän maan lekurit selevittämähän asiaa. Täälä ainaki otetahan vastuu potilahasta ja teherähän kaikki maharollinen asian selevittämiseksi, eikä eheroteta heti psykolookista konsultaatiota. Voi olla, notta pääs on vika ku suksi ei luista.

En oo tiätysti itte mikää lekuri, mutta vaivani ja historiani on mun itteni. Ku kelaan maharollisuuksia taurin alakuperähän, tuloo ensimmääsenä miälehen pakkohiihtokilipaalut kakarana monen kymmenen astehen kimottehes. Ei ollu mitään pakkaasrajoja ennen, ku piti lähtiä maakuntaviästis oman kuntansa pualesta suksittelemahan.

Kerraasti viästi lähti Jurvasta aamuhämäris kolomenkymmenen astehen kuivuures. Olin ensimmääsellä osuurella. Multa katos koko latu ja torellisuuren taju. Klapsuttelin vaan etehenpäin eres menevän klapinaa kohoren. Viälä kaharen tunnin päästä tohuutin samalla lailla, ku justihin vaihtohon tulles. Soli vissihin hualtajien miälestä huanon kunnon merkki, ku ei saanu tohuutestansa pirättämähä.

Johonaki vaihehes tuli pakkaasrajaksi -25. Mitä silläkää oli merkitystä, ku kymmenet ihimiset huakaali siinä mittarin viäres elohopian kehitystä seuraten. Yleensä peli ratkes sillä, notta kisajäriestäjät painoo lämpöösellä peukalollansa siihen mittarin paluukkahan, notta saatihin mittarinvartehen passelit näytöt.

8 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Son kyllä maharottoman turhauttavaa tuallaanen lääkäris hyppääminen iliman mitää apua tai kunnon riaknoosia.

Tuallaasta turhaan ramppamista soli mullaki toistakymmentä vuatta. Nyt on sitte riaknooseja joka lähtöhön, mutta apua ei vaivoohin oo tarjolla viäläkään.

Toivottavasti ne sikälääset tohtorit ny keksaasoo sulle toimivat tropit.

irene kirjoitti...

Oliskohan tua sun vaiva, jotakin infektiostman tapaasta vaivaa? Kuulosti niin tutulta, kun muistelen Anonyymin pimiää pitkäkestoosta flunssaa, johonka yks näppärä keuhkolääkäri keksi antaa jotakin uutta lääkettä, jossoli antibioottia ja kortisoonia samas truutas.

En tierä mikä oli, mutta tauti katos näillä rohoroolla, palaten takaasin seuraavan flunnssan jäläkehen. Lääkäri selitti, jotta ainakun Anonyymi saa tavallisen räkätaurin se jääkin ikäänku päälle ja muuttuu astmaksi. Tua astma on selaanen infektion aiheuttama ja menöö ohi astmalääkkehillä.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Millan: Moon pääsny täysin irti suamalaasesta läähäröönnistä. Soon ihan hanurista. Mä pirän koko porukkaa tyäysinä pelleenä.
Irene: Nuanhan se menöö, kus Anonyymistäs toimittelit. Pikkuusen nuhankin jäläkehen jää kituvalakia päällen ja sitte joskus räjähtää, niinku mulla ny kauhiasta luumupuuvalakialla kokkaamisesta. Ei siinä valakias mitää vikaa ollu, mutta se hirviän väkevä savu teki ny tehtävänsä.

vilukissi kirjoitti...

mä kans ehrottaasin astmaa, rasitusastmaa! Joo, silloon kakarana oliki niitä 3kymmenen kimottehia ja pihalle vaan! Muistan itteki suksitelleeni niin notta henki ei meinannu kulukia ja ku laittoo huivn suunsa etehen, niin seki jääty, huivi meinaan. Ja sitte vasta kamala oliki olla. Toivottavasti ny saat apua!

Äijänkäppyrä kirjoitti...

vilukissi: Kiitos eherootuksesta. Tuakin vaihtoehto on tapettu monehen kertahan, niinku melekee kaikki maharolliset. Nyt on kuitenki vasta suames lääkäröövät ulukolaaset tumpuloonu asian kans.

Tua Irenen diagnoosi on kyllä tosi miälenkiintoonen, vaikka puhuuki astmasta. Neku pitääs olla kaikki pois vaihtoeheroosta.

Hannele mummu kirjoitti...

Mulla on vaan hyvä kokemus kun noi ulukolaaset lääkärit välittää ja heillä hyvä koulutus, lapsiamme auttaneet usein, paremmin kuin kotimaalanen. Ite en oo siaras, joskus käyny vaa synnyttämäs.

Hannele kirjoitti...

P.S.
Pojallakin yks venäläinen nainen muutaman vuoden, aina valmistautunut, lukenu paperit eikä joka kerta tarttenu selittää kaikkee uudestaan. Tiesi hyvin lääkkeet, jos joku ei sopinut, tarkka.

Persialainen miäs niin nätisti ja ilman kipua auttoi pojan olkapään, kotimaalaset vaan repi ja kidutti.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Hannele varmahan tiätää mistä puhuu.