tiistai 29. syyskuuta 2009

Lyhkäänen siänehen

Ei tartte ny palio vaivootella ittiänsä siänehen menos. Koppa ja puukkoo kätehen ja kellarin ovi auki. Siitä puuportahien reisipuusta alakaa likimmäänen siänivilielys. Matkaa tästä soffalta on ensimmääsehen maronlakkihin viitisen meeteriä.

En oo viälä selevittäny, notta pirättääkö hengitys, jos nuata rupiaa mohomeltamaha. Pitääs löytää joku siänikiria. Mä en oo koskaa meinannukkaa syärä sellaasta siäntä, jota en tunne. Nuoren lakit on sellaasia viiren sentin kokoosia halakaasialtansa ja noon sellaasia ruskehtavan harmaita. Lakin päällipuales on ruskeeta nurkkaasia laikkuja. Aivan ku se kuari olis joinki repeelly kasvaesnansa.

Samas trappupiäles on kasuanu toisellaasiaki siäniä. Noli ihan lahottajasiänen näköösiä ja ne mä annoon hiliaa kuivaa paikoollensa, mutta näistä ev viälä tiärä. Vaimo on kova lukemahan salapoliisirompsuja, kyllä se varmahan selevittää näiren suvut ja synnyt.

Täkäläänen rakennuskulttuuri suasii näitä lähietuusia siänivilielmiä. Räystähät on ihan turhia. Pääsööhän vesi virtaamahan seinääki pitkin. Nua meirän kellarin traput on joku rakentaja tällänny suaraa tiiliseinähän ja viälä muurannu kaikki ilimaraot kiinni. Täkälääsis seinis ei tiätystikkää oo minkäällaasia eristyksia. Ei eres sitä kellarin seinää oo millää lailla eristetty märiästä ravasta. Kyllä sitte siänet tykkää tuala pimiäs ja kostias.

Moon hommannu jo joku aika takaperi uuren reisipuun niitä trappuja varten. Flankun pääs oli punaanen leima LUVIA. Eileen tarvittin sitä puuta tällinkinä, ku klasia pesin. Hyvä oliki, ku ei notkunu yhtään. Pitääs ny vaan malttaa se vissihin tällätä sinne mihinkä son hommattuki. Muuten vaimo menöö tänttä ränttää kuupellurua pyykkikoppansa kans alaha kellarin laattialle. On tullu pikkuusen notkiat jo niistä trapuusta ja vähä pritkuuki jo.

5 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Ettei sulla vaan joku pahanpualoone homeallerkia oo, kun niitä keuhkojas poret ja jourut asumaan tuallaases kostias loukos?

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Millan:Ku tiätääski. Toivon mukahan näitä juttuja ruvetahan pian skannaamahan. Kaikki allergiat oli vimmeesen tiaron mukahan pois suliettuna. Mutta aika muuttuu ja ihimiset siinä samas.

Hannele kirjoitti...

Ehrotan et meet mettään tai kauppaan niitä siänii hakee.

vilukissi kirjoitti...

Mä kans vähä miätiin, jos sulla onki tosiaan homeskorva, niinku homesallerkia! Jotenki ny alakaa tuntumahan siltä. Mee hakemahan kaupasta siänipurkki, niistei tartte miättiä mihinä non kasvanu ja kuka poiminu. Sullon uusia sanoja; pritku: Mukava sana. Mitähän se tarkoottaa?

Mulle sano yks nainen, ku se kuunteli mun puhettani, notta kylläpäs susta on tullu niinku sun äitees, käytät samanlaasia sanojakin! Jahas jahas..murres on niinku ny pysyvästi hypänny ruurulta suuhunki, siis niinku normaalia enempi.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Hannele: En oikee tykkää kaupan valakoosista pallukoosta.

Vilukissi: Valitettavasti tua homeskorvaki on poissuliettu jo aikoja sitte. Ku lakkaas olemasta kruutikuivaa, vois lähtiä mettähän siänehen.
Pritkuu on onomatopoeettinen sana kus lirisee, sähisee, kähisee, sihisee... Pian ensimmääset jäät pritkuu ku niillä kävellähän. Kylläs tiärät. Voihan ne pritaatakki.