lauantai 4. heinäkuuta 2009

Puuttesehen

Mä yritän koko aijjan esmennellä, nottei tarttisi lähtiä Suamehen. Keksin kakellaasian vinttuuroota matkan alakamisen estämiseksi. Pitääskö jollekki Suamen keisasarille lähärättää kukkaronsa ja kakki luattokorttinsa? Minen oikiasti käsitä, kuinka suamalaaset pystyy ostamahan leipää ja piimää. Kyllon vissihinn hyvät hynät siälä.

Jos mä pystyn Suames ostamahan kaks leipää ja viis kalaa, saan täs maas syrpyskopallisen kumpaaki. Minen ymmärrä, minkä tähären siälä hallan voimittamilla lakeuksilla pitää ihmisiltä kiskua kaikki pelimerkit taltehen. Ajele ny vaikka junalla taikka liniapiilillä, kukkaros on heti tyhyjä.

Joku järki pitääs olla joka asiahan. Ku ei oo. Siälä hallanperillä maksetahan löpöstä ittensä kipiäksi. Täälä, johona pääsöö ennen ensyksyä säkillä mihinkä tahtoo ja koska tahtoo, on auton limunaatit palio halavempia ku siälä, mihinä oikiastia autua tarvittaas kulukemisehen.

Ens kerran elämäsnäni äänestin hasuakaveriani eruskutahan ja pääsiki . Oon soitellu perähän ja saanu herran luurihinki, muttei oo enää mitää tehtävis kotomaan asioos. Kun ny passaa vaan lenkkeellä johonaki hianos rannan puistikos akkaan lehtien kirioottajien juastes peräsnänsä.

Olin aikanani jollaki pitkällä reisulla norias. Ei tullu miälehenkää ostaa siitä maasta yhtää mitää. Parinkymmenen kilsan pääs oli ruatti, pualta halavempi maa. "Vi har här oljepenga", sade norski. Mitä sanoo suamalaaanen. Vi ha här mycke stora konkusfirmor , tacka och pocka. Nuukia tileksembel.

Minkä tähären jonku jääkauren jäläkehen paliahaksi tullehen maaankappalehen ihimiset voi olla nykyysen vittuusia toisiansa kohtahan. Onko se Suami tosiasias joku lintukoto, jonka auvvoa pitää rakastaa yltä kyllin?

Pian taas menöö omat ja varaastetut rahat Suamen ylläpitämisehen.

9 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Mitäpähän tuahon juttuhus sanoos, soot oikias. Ku mentihi eurohon, niin esim.Provinssirokin ylläpitäjä sanoi, että ne otti mk:n pois ja laitto tilalle e:n lpunhintahan. Ja täydestä meni. Famu sanoi kyllä hyvin naapurinsa sanonehen, nottei jos ei oo rahaa, niin kaikki on kallista. Kallista on, palkat ei noussu kuitenkaan niin ku hinnat. Mä joudun syömään glut.leipää ja se maksaa mulle 3,90 - 4,90e/kpl, mitähän tavallinen leipä maksaa, jota o monta kappalesta siivuuna pussis? Palio palio vähemmän. 24 - 30 markkaa leivästä. Yhdestä leivästä, josta saa 4 kpl leivänpalaa.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Vilukissi: Moon varmahan kyllääntynehen tympäänty suamalaasehen hinnootteluhun. Mun menöö koko kuviteltu loma vituralle, ku tällään suamalasia hintoja kohorallensa. Ennen näki viarahia rekisterikilipiä autoos Suames. Jos joku sellaaen viälä pongaa, on ollu hyvä havaanto. Mihinkä juurihulikkahan muuten komia kansa ny itttiänsä ajaa?

tupakissi kirjoitti...

Olimma silloon, ku markka euroksi vaihtuu, kyröös 1700-luvun markinoolla äireen ja poikaan kans. Äitee lupas tarijota meille muurinpohojaplätyt, ku siälä oli tuttuja kylän akkoja niitä kaupittemas. Nelijä ohkaasta plättyä ja laihaa mehukattimehua kyytipoijaksi, hinta 10€. Perskules! Mä jo siinä supajin äireelle, notta haloo, 60markkaa nelijästä plätystä! Paistoovat niitä jo..."menöökö tästä johonku kyläyhyristykselle..?" äitee kysyy. "Ei, kyllä tämä on ihan meirän oma..." Kyllä akat löi vehenäjauhoolla ja verellä rahooksi!

tupakissi kirjoitti...

Nii muute, johnaki leheres oltihi järkyttynehiä, ku kolomiovoileivät maksaa kolome eurua... Herttin tähäre, kauanko sitä ny eres on valamihia leipiä kaupasta saanu, itte ku teköö, tuloo halavemmaksi, vaikka ny leipä kallista onkin. Kolomioleivät, jukoliste... jos on sellaasehe ylellisyytehe varaa, nii maksaa sitte, -kele... Muutoonkin, ku kaupas oon töis; Moni,joka jatkuvasti räknää ruakarahansa kolikoosta ja pullonpalautuskuitiista, ostaa valamihia ruakia (kaljan ja tupakan lisäksi). Ostaasvat kunnollisia raaka-ainehia ja tekisvät itte, ei se viä sen enempää aikaa niiltäkää, ku multakaa vaikka käyn töis.
Hohhoijaa. tulipaha sanottua...

Mansikki kirjoitti...

Joo-o, oikias ootta kaikki. Mä räknään markooksi melekeen aina ku euro-hinnat menöö mun miälestä ööveriksi. Olimma justihin yätöntä yätä kattomas ja siälä jos mihinä osatahan panna rahooksi. Muistan ku markka-aikana keittoruaka oli halavin ja sen sai 3-5 mk:lla, ny siitä pyyrettihin 6-9 euroa!!! Nisukaffi on ny 3 euron paikkeilla halavimmillansa. Olisko kukaa makasanu 18 markkaa kaffikupista? Tästä voi repiä yhyren romaanin verran asiaa... ja me maksamma ku ei muuta voi.

vilukissi kirjoitti...

Samaasilla markkinolla hinnottelimma tavarootamma (niitä myytäviä)ja laitoon hintoohin 20 senttiä ja 50 senttiä jne..mulle sanottihin, notta miksei mun hintani oo eurolla jaollisia...hitto, piäniihin kortiihi heti eurua hinnaksi, son 6 markkaa ja ny myyrähän korttia 5 eurollaki...on se...

Karoliinan kahvimyllys joutsas sai kahffit kohtuuhintahan, ku otti huomiohon nisujen suuruuden (joita ei kukaan sitte jaksanu edes syödä)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nykyysinki näkyy pohojanmaalla viarasmaalaasia auton rekisterinumeroota, mullaki o ja viälä pelekialaaset. Nostamma kättä jos kohoralle osumma.

Anonyymi kirjoitti...

kauan ne sun rahat täällä kalliis suomenmaas riittääkin.....

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Kiitos kaikillen kommentiistanna. En oo enää ihan yhtä häjyllä päällä ku lähärön tohkehes. Oon saanu hynän piisaamahan, ku oon syäny kotua tuatuja koleroota ja pikkuusen ongetellu taimenia, ku rakkiniki niistä tykkää.