perjantai 6. maaliskuuta 2009

Linnut visertelöö

Ny rupiaa olemahan ilimas pikkuusen kevähän meininkiä. Krookukset lykkää itteppintaasesti päitänsä nurmen läpi ja meirän mustien keltanoukkaasten lintujen lintujen viserrys on iloosta kunneltavaa. Eileen ku oli päivällä toistakymmentä lämpööstä astetta, ne lirkutteli ensimmääsen kerran. Nykku aurinko on paistellu taas hianosti, noon jatkanu konserttiansa.

Öisin viälä pakkaanenki naskutteloo nurkkia ja säätiäteeliöötten jäläkehen kevät on 50 päivää myähäs normaalista. Soov vissihin joku termisen kasvukauren alaku kevähänki alaku. Eileen rupes maajjussikki hyppööttämän vilikkuvilla traktorillaansa ympäri lumperoosia. Näyttää olovan peltojen reunoolla tankkiautoja, jolla kulietetahan liäntiää sontaa pelloollen.

Soov vähä toisellaasta touhua ku kotosuames. Ne sonnan levitysvehkehet prisottaa sitä ittiänsä monenkymmenen meeterin levyyrelle. Levitysvehkehis on yks yli meeterin levyynen pyärä eres ja kaks samallaasta takana. Koko kones on niinku joku hirmuunen tynnyri, jonka noukkahan kuskillen on pykätty piäni kopuunen.

Se navetanaluusen haisu on aivan maharotoon koko seurulla, vaikka ne kääntääki maat aika pian kerrostaloon kokoosilla traktorillansa ja sillä isoolla vehkehellä se haisu jo upotetahan maansisälle. Suurin osa peltohommista näyttääs olovan isojen yrittäjien urakoontia. Ei nualla isännillä ainakaan näytä olevan kartanoollansa ku yks montakymmentä vuatta vanaha pikkuferkku tai reksta. Aina ku joku maanvilielyskampanja alakaa, nuata hirmuusen kokosia vehkehiä ilimaantuu jostaki.

Näillä nurkilla maatalouskampanjat on harvoo päivätöitä. Ku nualla isoolla vehkehillä ei taharo päästä millään tuhansien pikkuusten pellilootien seas mihinkää, peltohommat alakaa yleensä vasta pimiän korvas. Kyllä täs ny pitää ittekki ruveta krekoolimaas kykkimähä. Mariapuskat ja herelmäpuut oon jo pilipastanu ja laittanu valosipulit iteelle hiatalootahan seinustallen.

3 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Ookkos ikänä kokeellu talavivalakosipulia? Se lykätähän maahan täällä pohojooses jo lokakuus, ku erellinen sato on vasta elokuus korjattu.Aromi on ainakin Aleksandras aivan maharottoman vahva ja öljyynen ja sipuleista tuloo komian kokoosia.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Oon kokeellu ja nykki niitä lykkää pintahan jo pitkällä varrella. Ny kokeelin yhtä suamalaasta konstia. Pistin sipulit jääkaappihin talavella ja laitoon sitte kuu ennen kasvukautta hiatalootahan seinäv viärehen. Non ny looras.
Mulloli vuasi sitte tosi isoon valakosipulin kynsiä ja niistä tuliki sellaasia pesäpallon kokoosia tuattehia. Ne laitoon jostaki myynnis ollehista valamihista aihioosta.

Millan kirjoitti...

Nymmoon kyllä vähä kateellinen. Teillä siälä jo kasvaa ja meillon lumi maas..